+420 609 554 334
NejlepšíLangoše@proton.com

Receptyyyyy

Basic langoš

  • Ingredience: 0.5 lžičky cukru, 0.5 lžičky soli, 300ml mléka, 500g hladké mouky, 1 balíček (42g) droždí
  • Recept je bez jogurtu, vajíček a dalších zbytečností: Vlažné mléko smícháme s cukrem a rozdrobíme do něj droždí. Kvásek necháme asi 5 minut vzejít v teple. Mouku osolíme a prosejeme do mísy. Přidáme kvásek a ručním hnětačem vypracujeme těsto. Těsto můžeme vypracovat i ručně, ale hnětačem to bude trvat pouze 3 – 5 minut. Hotové těsto necháme aspoň 30 minut kynout v teple. Pak těsto vyválíme na pomoučeném vále na 2 cm široký plát a sklenicí z něj vykrojíme větší kolečka. Ty necháme ještě 10 minut vykynout. V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje, nejlépe ve fritéze. Nakynutá kolečka vytáhneme do stran a ihned smažíme v oleji dozlatova. Hotové langoše odkládáme na savý papír, abychom se zbavili přebytečného tuku a doplňujeme vybranými surovinami – sýr, šunka, česnek, kečup, tatarka či marmeláda.

Langoše se zakysanou smetanou

  • ingredience: 600 ml mléka, 1 kg hladké mouky, 1 vejce, špetku cukru, 42 g droždí, špetku soli, 200 g zakysané smetany.
  • Příprava je podobná jako u předchozích verzí. Z mléka, cukru a droždí připravte kvásek, poté ho smíchejte s moukou, zakysanou smetanou a solí. Vypracujte těsto, které nechte kynout. Langoše smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Těsto se vám může zdát trochu tužší (podle smetany, jakou použijete), ale nebojte se, vykyne a bude se s ním krásně pracovat. Případně do něj přidejte ještě trochu mléka.

Langoše z bramborového těsta s cibulí

  • ingredience: 400 g brambor, 400 g hladké mouky, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 vejce, 42 g kvasnic, 400 ml mléka, špetku soli, špetku cukru.
  • Brambory uvařte doměkka. Vlažné je oloupejte a nastrouhejte najemno. Z části mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Přidejte zbytek mléka a smíchejte ho s bramborami, moukou, nadrobno pokrájenou cibulí a prolisovaným česnekem. Těsto vypracujte a nechte vykynout, možná ho budete muset ještě doladit hladkou moukou. Klasicky smažte a podávejte, s čím je jen libo.

Klasický langoš ale s vejciii.

  • ingredience: 450 g hladké mouky, 30 g droždí, špetku cukru, špetku soli, 200 ml mléka, 2 lžíce oleje, 1 vejce.
  • Postup je stejný jako u prvního receptu. V troše vlažného mléka s cukrem nechte vzejít kvásek z droždí. Přidejte ho k mouce, vejci, soli a vytvořte hladké těsto, které nechte vykynout. Je trošku lepivější než to první, ale s přidáním trochy mouky ho vyladíte do ideální konzistence. Poté z něj opět tvořte langoše, smažte a podávejte s tím, co máte rádi.